Vitamín B12 – v zdravom organizme, ktorý nie je poškodzovaný priemyselne spracovanou stravou, je zdravý tráviaci trakt a jeho mikrobiálne osídlenie pre nás produkuje toľko vitamínu B12, koľko potrebujeme. Pokusy, ktoré mali za cieľ zistiť prejavy nedostatku vitamínu B12, bolo vôbec ťažké uskutočniť, pretože tento vitamín sa nachádza všade (vo vzduchu, viac na povrchu koreňovej zeleniny).
Vitamín D – tvorí sa v našom organizme pôsobením slnečného žiarenia. Zásoba vitamínu D vytvorená v lete postačí na celý rok.
Esenciálne aminokyseliny sú tie, ktoré si náš organizmus nedokáže vytvoriť, preto sme odkázaný na ich príjem zo stravy. Odkiaľ sa zobrali v tele zvierat, ktoré mäso nekonzumujú? Obsahujú ich aj rastliny, nie každá však celé spektrum. Pri pestrej rastlinnej strave je však nemožné, aby nám niektorá z nich chýbala. Celé spektrum esenciálnych aminokyselín obsahuje napr. šošovica, či sója a to dokonca v nadbytočnom množstve z hľadiska našich potrieb. Treba ich konzumovať živé – naklíčené (mäso, ktoré obsahuje esenciálne aminokyseliny sa takmer výhradne konzumuje tepelne upravené, čiže aj aminokyseliny sú v ňom znehodnotené).
Vápnik sa všeobecne odporúča prijímať z mlieka a mliečnych výrobkov, tu je však vo forme nevyužiteľnej pre telo. Navyše, pri trávení tukov a bielkovín z kravského mlieka vzniká množstvo kyslých splodín, na ktorých neutralizáciu je naše telo nútené čerpať vápnik zo zubov a kostí. V konečnom dôsledku tak mlieko organizmus odvápňuje. Veľmi dobrým zdrojom vápnika je zelenina, všetky semená a orechy.
Železo je výborne využiteľné naším organizmom napríklad z jabĺk, listovej zeleniny, naklíčených strukovín, petržlenovej vňate, mrkvy, sušeného ovocia a pod.
Naši oficiálni „odborníci“ na výživu človeka svojimi radami a varovaním pred „extrémami“ zasievajú do ľudí pochybnosti. Štatistiky však jasne hovoria v ich neprospech. Väčšinou sa presadzujú hlavne komerčné záujmy. Inde vo svete (štáty západnej Európy, Kanada, USA, Japonsko, Austrália…) sú tieto názory dávno oficiálne odvrhnuté ako neopodstatnené, a to dokonca už niekoľko desaťročí.
Je to skôr princíp prirodzeného stravovania vychádzajúci z toho, že treba organizmus zásobiť čo najväčším množstvom výživných a tepelnou úpravou nepokazených látok, a to tak, aby sa organizmus čo najmenej namáhal ich trávením. A to sa dá iba tak, že budete podľa istých zásad prijímať výlučne surovú neživočíšnu stravu. Surové ovocie a zeleninu, naklíčené obilniny a strukoviny, nepražené a nesolené olejnaté jadrá. To je všetko! Nič viac! Podľa propagátorov tohto stravovania treba vylúčiť zo stravy všetky škodliviny. To však nie sú len všetky živočíšne produkty, ale i potraviny znehodnotené tepelnou úpravou. Teda škodlivý je i chlieb náš každodenný.